tisdag 28 september 2010

Bröd med rågsurdeg och rostade solroskärnor

Nu var då brödet äntligen klart efter 6 timmar :) Och jag är förvånad. bröd som kan bli så gott utan knådning!? häftigt. Här kommer i allafall receptet. Det är alltså ett bröd som inte ska knådas, bara ges spänst till.


Bröd med rågsurdeg och rostade solroskärnor

270 g rågsurdeg
250 g ljummet vatten
300 g rågsikt
150 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 dl rostade solroskärnor

Blanda samman allt snabbt. Täck bunken och låt vila i 45 minuter.
Efter 45 minuter doppa handen i vatten och vik degen in mot mitten från alla håll. dra lite i degen. du kommer känna att de spänns. Detta gör du 3 gånger med 45 minuters mellanrum. Efter tredje gången låt degen jäsa i ungefär 1 1/2 timma.
Nu är det dags att baka ut brödet. sätt ugnen på 250 grader. Placera en baksten i mitten av ugnen och en plåt längst ner. Mjöla en bakhanduk med mycket vetemjöl blandat med rågmjöl. Vik kanterna mot mitten vänd degen så skarven hamnar nedåt. vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa 1 1/2 timma. Eller om du har en jäskorg, mjöla bordet och rundriv degen. Förflytta degen till jäskorgen. Skarven ska vara uppåt.


Om degen nu har jäst till dubbel storlek är den redo för ugnen. Om du har jäskorg är det bara att vända den upp och ner på en plåt eller en skärbräda med bakplåtspapper och snitta brödet som du vill. Om du använder handdukssättet så vänd över degen på samma sätt, men då är skarven uppåt och du behöver inte snitta.



Lägg några isbitar på plåten längst ner. Låt brödet stå inne i 15 minuter sen öppna luckan och vädra lite var femte minut för att få en krispig yta. Om du tycker att brödet får för mycket färg, sänk temperaturen. Jag sänkte till 225 efter 15 minuter. Brödet ska vara inne 35-40 minuter. När innetemperaturen visar 98 grader är det klart. Låt svalna på galler.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar