torsdag 25 oktober 2012

Ljusare bröd

Det allra roligast bröden att baka är dem som man faktiskt kan forma,. Inte dom där super nyttiga kladd degarna tyvärr... Jag har saknat det. Saknat att forma degen, känna på den och snitta mönster. För att det är faktiskt just de som är det bästa med att baka bröd. Känna, knåda, snitta. Det är något speciellt med det där. Senaste brödet jag bakade, var ett riktigt gott ljusare bröd. Perfekt till helg frukosten och det går jätte bra att göra degen dagen innan, låta jäsa i kylen över natten och baka ut på morgonen!

Skållat surdegsbröd

Steg 1
350 g vatten
150 g havregryn
60 g linfrön

Koka upp vattnet och häll det över grynen och fröna, låt stå i minst
6 timmar.

Steg 2
500 g vatten
300 g surdeg (jag använde rågsurdeg)
15 g jäst
100 g rågmjöl
200 g grahamsmjöl
550 g vetemjöl
20 g honung
20 g salt

Blanda allt förutom salt. Knåda eller kör på maskin i minst 10 minuter. Tillsätt salt och kör i 3-4 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Runddriv degen och lägg i mjölade formar. Låt stå i 30 minuter och sen in i kylen till dagen efter eller låt stå ett par timmar i rumstemperatur







Dag två:
Sätt ugnen på 275. Ställ in en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en längst ner. Ställ in brödet och häll genast en kopp vatten på plåten längst ner. Sänk temperaturen efter 10-15 minuter till 200 grader. (när brödet fått färg) Grädda i ca 35-40 minuter.


3 kommentarer:

  1. Mmm.. Åh vilka fina! Jag skulle också kunna blogga om surdegsbak - men dessvärre mest om misslyckanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha. misslyckanden behövs för att lyckas!

      Radera
    2. Haha. misslyckanden behövs för att lyckas!

      Radera