tisdag 21 december 2010

Bakdag med tjejor

Jag har bakat mycket nu på senaste. Mitt senaste bröd, surdegsbröd med frukt blev inte så bra så jag gjorde en likadan deg igår fast låter den nu bara kalljäsa i 18-20 timmar samt att surdegen denna gången var lite lösare och mycket mer bubblig, kanske blir det bättre nu? Det hände liksom ingenting nu senast, brödet var kompakt, livlöst och utan stora hål.
Igår hade jag en bakdag här hos mig, mina kompisar kom hit och vi bakade Mjuk pepparkaka med glasyr, pepparkakor, rockyroad, smörkola, paj samt bröd och drack lite glögg och vin såklart, det är ju ändå jul!
Allt blev supergott och det var jätte roligt att ha en bakdag med andra som också gillar att baka. Jag saknar verkligen att baka på heltid.Jag är så rastlös nu hela tiden och vill bara sätta igång med degar. haha.
Här kommer lite olika recept och bilder.
För er som gillar pepparkakor, rekommenderar jag denna pepparkaksdegen som jag gjorde, den var precis lagom kryddig och väldigt mjuk i smaken. Riktigt gott.

Pepparkakor
1 1/2 dl mörk sirap
3 dl socker
200 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk nymalen kardemumma
1 msk bikarbonat
10-11 dl vetemjöl

1. Häll sirap, socker och smör i en kastrull och värm tills allt smällt
2. Tillsätt grädde och kryddor och rör om.
 3. Blanda lite av vetemjölet med bikarbonaten och rör ner i smeten.
4. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen. Den ska vara ganska lös. Vira in degen i plastfolie och låt stå i minst ett dygn i kylen.
Ta fram degen 1 timma före användning.
5. Kavla ut degen och forma. Lägg kakorna på en plåt och låt stå inne i ca 5 minuter i 200 grader.




Jossas fina pepparkakor :)



Smörkola
Detta receptet på smörkola är riktigt gott. Den är härligt mjuk och det verkligen smälter i munnen.

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
ev. kakao (om man vill ha chokladkola)
ev rivet skal av 1 citron (om man vill ha citronkola)

Smält smöret i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap.
Låt koka utan lock tills massan blir 120 grader eller tills den håller kulprovet.
Rör om då och då. Man ser på färgen när den börjar bli klar också. När kolan är färdig kan du röra i någon smaksättning, det behövs självkart inte. Häll smeten på en oljad bakplåt och låt stelna.
Skär kolan i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper.





Rockyroad
300 g chokad (70 procent eller lite blandat)
1 påse dumle
1 1/2 dl jordnötter salta
1 dl pistagnötter salta
1 stor näve mini marshmallows

Smält chokladen och tillsätt sedan resterande ingredienser. Klä en form med plastfolie och häll i smeten sen låt stelna.





Grönsakspaj (som jag glömde fota men såg (och var) riktigt god)
Pajdeg:
1 d kesella
75 g smör
2 1/2- 3 dl vetemjöl
Blanda samman allt och åt vila i kylskåp ca 30 minuter. Sen förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225 grader.

Fyllning:
1 paprika
200 g svamp
1 lök
1 vitlök
lite broccoli
halv ask cocktail tomater
en nypa salt
peppar
örtsalt
färska örter tex, timjan och oregano

Skär allt i önskad storlek och låt stekas i ungefär 15 minuter tills allt mjuknat.

Äggstanning:
3 ägg
2 dl cremefraiche lätt
1 dl matlagningsgrädde eller mjölk
1-2 tsk torkade franska örter.
peppar
salt
2 dl riven blandad ost

Häll fyllningen över den förgräddade pajskalet. Tillsätt äggstanningen och strö över lite extra ost. Låt stå inne i 200 grader i 30 minuter. Servera med tzatsiki och en blandad sallad


Gör tzatsiki

Söt jossa hackar lite lök



Helt vanliga frallor som passar perfekt till buffé 
40 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
1 tsk salt

Knåda ihop allt utom saltet som du tillsätter efter ca 5 minuter. Om du har en degblandare låt den gå totalt ca 8 minuter, 5 minuter utan salt och 3 minuter med. Om du gör för hand, knåda dubbelt så länge.

Låt jäsa ca 40 minuter.
Runddriv degen lite snabbt. Dvs. Vik in kanterna mot mitten, gör de så länge tills du känner att degen får spänst. Dela degen i 16-18 bitar. Mina vägde 80 g. Runddriv dom genom att rulla dom. Lägg dom på två plåtar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 och låt bullarna stå inne ca 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.



Mjuk pepparkaka med glasyr
150 g smör
2 dl råsocker
2 dl vanligtsocker
4 ägg
3 dl gräddfi
4 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat

Glasyr:
200 g philadelphiaost (light går bra)
1-2 tsk citronsaft
20 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
några droppar karamellfärg



Rör rumstempererat smör eller smält med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Tillsätt gräddfilen.
Blanda alla de torra ingredienserna för sig och tillsätt i smeten. Smöra och bröa en stor form typ en plåt. Detta blir en stor sats, ca 20 bitar och häll i smeten. Grädda i 175 grader i mitten i 30 minuter. Känn med en sticka så att den är klar.
Låt svalna. Gör glasyren. Blanda ca 20 g smör, 200 g philadelphiaost, några droppar röd karamellfärg, citronsaft och florsocker. Bred över kakan och skär i bitar. Garnera med lingon och lite pärlor.




En riktigt trevlig dag var det igår




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar