lördag 5 februari 2011

Falafel, tortilla bröd och frukostbröd

Igår hade jag en riktigt trevlig dag, först var det ikea med Jossa sen bjöd vi på middag och morotskaka.
Det är någonting speciellt med mat som tar tid att göra. På något sätt är det ännu roligare att äta när man vet att man lagat mat ett par timmar. Man njuter lite extra. Jag älskar nya recept och jag gillar att experimentera mig fram. Jag har alltid varit emot pulvervarianter och halvfabrikat och vill göra allt från grunden. Tyvärr har man inte alltid den tiden så även jag har buljongtärningar liggandes här hemma. Men det är ok! Igår bakade vi tortillabröd och gjorde falafel. Det var helt magiskt gott. Det var sista gången jag köper tortilla bröd hem i alla fall.
Det smakade riktigt gott, mycket godare än köpt från kebabställe. Krispig, smakrik falafel med en stark mynta och tomat sallad serverad med vitlöksås och hembakat tortillabröd. Mums

 Falafel med tillbehör

Falafel
3 dl torkade kikärtor (blötlagda i ca 24 timmar, INTE kokade)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl färsk bladpersilja
1 tsk sambal oelek
3/4 msk spiskummin
1/2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk tomatpuré
1 1/2 liter olja för fritering

Låt kikärterna rinna av. Skala och dela löken samt vitlöken. Grovhacka bladpersiljan. Lägg kikärtorna + alla andra ingredienser i en matbredare och kör på impuls tills allt blivit en smet. Låt vila i 30 minuter obs INTE i kylen.
Förbered tillbehören så länge.

Tillbehör:
Salladsblad
gurka
paprika
1 rödlök
Tomatsallad med mynta och lime:
4 tomater
1/2 dl mynta
1 spansk peppar
2 msk olivolja
flingsalt
1/2 lime
50 g fetaost

Finhacka tomat och mynta, blanda samman allt. Smula fetaosten över.

Vitlöksås
2-3 vilökar
3-5 dl gräddfil
4-5 msk majonäs
1 nypa socker
1 nypa salt

Börja med brödet:

Tortillabröd
15 st

400 g vatten
600 g vetemjöl
30 g matolja
20 g havssalt
10 g bakpulver.

Blanda allt samman och arbeta degen smidig i maskin i 8 minuter. Låt vila i 5 minuter
Dela degen i 15 minuter och rulla dom till runda bullar. Kavla ut till önskad storlek. Stek i 2-3 minuter i pannan med lite olja
Samtidigt värm oljan och för att veta om oljan har rätt temperatur lägg i en bit vitt bröd och om den blir gyllenbrun på 15 sekunder är oljan tillräckligt varm.
Pressa hårt samman 1 rågad msk kikärtssmet mellan två matskedar. Lägg försiktigt ner 4 st falaflar i oljan och fritera i 2-3 minuter. Fånga upp dom med hålslev och låt dom rinna av i en sil. Servera direkt.
Gör alltså bröden först, när du gjort hälften av bröden börja med falaflarna.
Smaklig måltid



 











Satte en deg igår. Ett bröd från boken " Bröd från brunkebergs bageri" Ett litet sötare surdegsbröd. Ett gott bröd men jag gillar fortfarande osötade surdegsbröd bättre. Gjorde om receptet lite

300 g vatten
130 g vetesurdeg (jag använde surdegen med vildjäst)
100 g rågsurdeg
10 g jäst
65 g mörkt muscovadosocker
15 g honung
500 g vetemjöl special
70 g grahamsmjöl
15 g havssalt

Blanda allt förutom salt. Arbeta degen smidig i hushållsmaskin i 10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter på högre hastighet. Smörj en plastlåda med matolja och häll över degen. Låt jäsa i 20 minuter i rumstemperatur. Vik degen från sidan till mitten och uppifrån till mitten och nerifrån till mitten. sätt på locket och låt jäsa i kylen över natten

Dag 2 morgon:
placera en baksten i mitten eller en plåt och en plåt längst ner. Sätt ugnen på 270 grader.
Baka ut brödet. Mjöla bordet väl och vänd på lådan. Dela den i två delar och vik långsidan mot andra sidan, tryck ihop och göm snittet på undersidan. Snitta på sidan. så här:












3 kommentarer: