lördag 29 januari 2011

Väldigt dålig uppdatering på bloggen. Jag har funderat mycket med det där kring bakning och häromdan kom jag fram till att jag håller på att tappa det, jag behöver inspiration, motivation, bra böcker och recept så jag gick och köpte boken "bröd från brunkebergs bageri" och vips så är jag igång igen. Boken är fantastisk, jag tror jag läst den 3 gånger redan och jag köpte den förra veckan. I alla fall så har jag provbakat två olika bröd från hennes bok och jag blev inte besviken. Ett havrebröd och frukostfrallor. Som jag sagt tidigare älskar jag baka bröd med olika moment, ju svårare och längre tid desto roligare. Att kalljäsa mina bröd är en självklarhet då smaken utvecklas under den långa jäsningstiden och ju längre ett bröd får jäsa desto godare.
Vi har en liten ny familjemedlen, hon heter Alice och är världens sötaste. Jag har ägnat mycket tid åt henne därför har jag glömt att uppdatera.

Lilla Alice som precis fyllt 12 veckor. Hon var ännu mindre när vi fick henne



Havrebröd / Frallor
Jag kan säga att det här är ett av det godaste brödet jag någonsin har ätit. Det nötiga från havregrynen, saftiga från surdegen och den härligt krispiga skorpan. Dessutom är det lågt Gi vilket betyder att jag som diabetiker kan äta det med gott samvete

Steg 1
Skållning:
350 g vatten
150 g havregryn (som jag rostar i 15 minuter i ugn på 175 grader)
60 g linfrön.

Koka vattnet och rosta havregrynen. Blanda samman allt och låt stå över natten eller 4-6 timmar

Steg 2 kväll (om du vill kalljäsa över natten, eller så gör du degen under dagen och låter jäsa i två timmar)
skållning från steg 1
450 g vatten
300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl special
100 g grovt rågmjöl
25 g honung
25 g havssalt

Blanda ihop allt förutom saltet. Kär i 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och kör nu på högre hastighet i 3-4 minuter. Låt jäsa i 30 minuter.
Baka ut. Antingen så delar du degen i tre delar och runddriver så får du tre mellanstora bröd eller så gör du som jag. Dela degen på 2, runddriv den ena och rulla i havregryn sedan lägger du degen i en mjölad jäskorg. Den andra degen viker du in till en rulle och rullar ut degen sen skär du i 12 delar, så får du 10-12 små frukost frallor. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Lägg allt i kylen och låt jäsa i ungefär 12-15 timmar. 

Dag två
Sätt ugnen på 275. Placera en baksten i mitten och en plåt längst ner. Börja med frallorna. lägg isbitar längst ner. Efter 10 minuter sänk till 200 grader och vädra och låt dom stå inne i 20-30 minuter beroende på hur stora dom är. Låt det stora brödet stå ute i rumstemperatur när ugnen värms till 275 grader efter frallorna. 
Gör samma sak där men låt stå inne längre tid ungefär 40 minuter.





Frukostfrallor med frukt
Goda frallor med smak av frukt, Grova och väldigt mättande. Jag skulle nog tillsätta någonting annat i degen kanske lite frön och lite mer frukt eventuellt.
450 g vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g vetemjöl special
125 g grovt rågmjöl
15 g mörk sirap
20 g havssalt
120 g torkad frukt tex: Aprikos russin och fikon

Blanda allt förutom salt och frukt och kör i maskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3-4 minuter. skiva frukten. Tillsätt och blanda. Låt jäsa 30 minuter. 
Runddriv degen och forma som en avlånga längd. Skär 12-15 bitar av längden och låt jäsa på en bakplåt med bakplåtspapper  i kylen.
Dag 2:
Sätt ugnen på 275 grader. Sätt in en baksten och en plåt längst ner. Ställ in frallorna, lägg några isbitar längst ner på plåten. Låt dom stå inne i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.


2 kommentarer:

  1. Ja, men det är det jag också säger. Havregryn i bröd är inte fel. En liten gnutta av nåt sött, som honung, är inte heller fel.

    Det där brödet skulle kunna bli väldigt bra med en vetesurdeg också.

    Ha´re!

    Hälsar Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  2. Har just provat båda recepten: havrebrödet blev verkligen lyckat! Har tidigare gett bort den där boken i present, nu ska jag allt ta och ge den till mig själv! :)

    SvaraRadera