söndag 24 juni 2012

Midsommartårta

Hoppas ni alla haft en bra midsommar. Jag har aldrig varit förtjust i jordgubbstårta. Det är någonting med all grädde, mosade jordgubbar och socker som gör det så jäkla maffigt. Bestämde mig ändå för att baka en jordgubbstårta gjord på  hemkokt vaniljkräm och jordgubbskompott. Blev riktigt gott!

Min jordgubbstårta


Botten:
4 ägg
2 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
rivet citronskal

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Blanda det torra ingredienserna för sig och rör försiktigt ner det i äggsmeten. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter längst ner. Öppna INTE ugnen under tiden.
Låt svalna och dela sen i tre delar. (jag gjorde detta receptet x 2 då jag ville ha en hög tårta.

Vaniljkräm:
500 g mjölk
1 vaniljstång
125 g äggula
125 g socker
40 g maizena
50 g osaltat smör.

Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg dom tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp. Blanda ägg,socker och maizena i en skål. Häll halva mjölken över äggblandningen och häll sedan allt i kastrullen igen. Rör tills första bubblan kommer eller så fort du märker att krämen börjar tjockna. Dra av från spisen, tillsätt smör och kyl ner snabbt.

Jordgubbskompott
1 liter jordgubbar
några msk socker


Hacka jordgubbar och blanda med socker, låt stå en stund tills det bildas vätska.

Garnering:
5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
mörk choklad

Varva nu allt. Botten, vaniljkräm,jordgubbar. Avsluta med botten.
Vispa ca 4-5 dl vispgrädde. Spackla tårtan. Spritsa fina bollar runt tårtan och fyll sedan mitten med hackade och hela jordgubbar, avsluta med mörk choklad som du smälter och sedan drar ut med hjälp av sked på bakplåtspapper.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar