fredag 20 maj 2011

Jag har varit i Finland nu i 10 dagar och kom hem i början av veckan därför har jag inte bloggat.. Så fort jag kom hem började jag baka och ju mer jag bakat desto mer kritisk blir jag. Jag har ett problem med att inte få tillräckligt med luft i vissa degar. Den är lös. Jag låter den inte bara jäsa i kylen längre utan också i rumstemperatur. Jag har fått tips om att det kan hjälpa, men inte helt. Jag har även jäst dagen efter i rumstemperatur. Mina surdegar är bra. Jag förstår inte vad jag gör för fel. Var är de stora hålen?
Jag har vissa speciella sorter bröd som jag verkligen måste och vill öva på. Jag vill inte bli en bagare som kan baka allt fast inte en viss grej perfekt, utan jag vill bli en bagare som kan mycket av en viss sort. Jag har märkt att surdegsbröd och bullar av alla dess sorter är min grej och jag övar och övar och övar, ändrar, gör om, slänger, mer mjöl, mer vatten osv osv. Det är svårt och när man får ett bakslag som jag nu fått att inget blir bra, inget går som tänkt och det blir bara fel gång på gång är det viktigt att inte ge upp för man lär sig av sina misstag.
Ibland vill jag bara slänga degen i sopporna och sura, men vad hjälper det?
Nu håller jag i alla fall på att baka vaniljbullar med hemmagjord vaniljkräm, jag har gjort det ett par gånger och jag är inte nöjd. Så nu i helgen ska jag öva, Ett tips från mig: 1-2 ägg i degen gör verkligen skillnad, blir saftigt, gott och mycket lyxigt!

Vanijbullar
 Jätte goda, lyxiga bullar som inte är för söta. Hemmagjord vaniljkräm är så fruktansvärt gott och inte så svårt att göra. Så lägg en extra halvtimma för att göra vaniljkräm istället för att köpa färdig. Det är värt det!

Vaniljkräm
500 g mjölk
1 vaniljstång
40 g maizena
125 g socker
125 g äggula
50 g osaltat smör

Dela på vaniljstången och ta ut innehållet. Blanda med mjölken i en kastrull och tillsätt vaniljskalet.
Koka upp. Vispa äggula, maizena och socker. Blanda i lite av mjölken i bunken med äggula. Vispa ordentligt. Häll nu äggblandningen i kastrullen med mjölken och vispa kraftigt tills du känner att det börjar tjockna ordentligt. Kyl ner direkt, tillsätt smöret och rör om. Jag brukar sätta kastrullen i ett iskallt vattenbad och sen in i kylen.

Bullar
5 dl mjölk, rumsvarmt (inte uppvärmt)
50 g blå jäst
1.75 g -2 dl socker
1 stort ägg
2 tsk nymalen kardemumma
1 tsk havssalt
200 g rumsvarmt smör
850-1000 g vetemjöl (jag tar lite på känn, min deg är rätt så lös men inte kladdig)

Ta ut ägget, mjölken och smöret ett par timmar innan du ska baka. Om mjölken fortfarande är kylskåpskall, värm den lite lätt så att den blir ljummen. Vispa ägget, tillsätt mjölken, jästen, sockret, kardemumma och saltet. Tillsätt vetemjölet och låt gå i maskin eller för hand, tillsätt smöret. Knåda minst 15-20 minuter för hand och 10-15 minuter i maskin. Låt jäsa i ca 1-1,5 timmar. Runddriv degen lite lätt. Ta ut bitar på 90-100 g och rulla dom till små bollar. (mina blev 22 st bullar och dom blev stora) Sätt ugnen på 225 grader.
Låt jäsa i ca 45 minuter.
Häll vaniljkrämen i en sprits. Gör en grop i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Pensla med ägg och låt stå inne i 10-15 minuter.




Här gjorde jag så att jag rullade degen sen kavlade jag ut den och tillsatte ca 2 msk vaniljkräm i sen vek jag upp kanterna och tryckte till och vände på skarven. Detta ger en mer tydligen vaniljsmak. Jätte gott om man gillar mycket vanilj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar