Jag gjorde i alla fall saffransbullar igår med mandelmassa och lite riven apelsin. Goda bullar och doften var helt fantastisk. Gjorde mig direkt på bättre humör.
Saffransbullar med mandelmassa
5 dl mjölk
150 g margarin,smält
2 påsar saffran a 0,5 g
1 dl kesella
1 3/4 dl socker
1 ägg
½ tsk salt
15-17 dl vetemjöl
ev. lite kardemumma
Fyllning
100-150 g smör
200 g mandelmassa
ev rivet skal av en halv apelsin
några matskedar socker
Smält margarinet, ( att ha rumstempererat smör blir bättre har jag hört, istället för att smälta det) slå i mjölken och låt blandningen bli lite ljummen. Rör ut jästen med lite av degspadet tillsätt saffran och rör tills det löser sig.
Arbeta in övriga ingredienser till degen.I bakmaskin arbeta i ca 10 minuter eller 15 minuter förhand. Viktigt att arbeta degen så att de bildas glutentrådar, annars kan degen spricka. Börja med den mindre mängden mjöl och arbeta till en smidig deg. Jäs i 40 min.
Blanda under tiden smör mandelmassa och rivet apelsinskal.
Mjöla lätt ett bakbord och dela degen i två delar. Runddriv lätt och kavla ut degen till en rektangel (obs inte för tunn) Se till att hela tiden ha mjöl under degen så att den inte fastnar och går i sönder.Bred på hälften av fyllning och rulla ihop den till en rulle. Börja i mitten sen rullar du nästan hela vägen från vänster och sedan höger på så sätt får du inga "kanter" Se till att hela tiden dra i degen med hjälp av tummarna så att det inte blir luft i rullen. Skär bullarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Gör samma sak med andra degen ( du kan också göra lussebullar av denna degen om du vill)
Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader så länge.
Pensla bullarna med uppvispad ägg och lite vatten eller som jag gjorde, koka upp 1 dl vatten med 1 tsk potatismjöl och låt de tjockna och sen kallna. Om du inte tål ägg så kan du göra så här, även ägget i degen kan du ta bort. Strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar